Stentor test nieuw mtb-parcours Harderwijk/Ermelo

Stentor test nieuw mtb-parcours Harderwijk/Ermelo

Stentor test nieuw mtb-parcours Harderwijk/Ermelo 1342 836 MTB

Na bijna dan een jaar bouwen, graven, kruien en bijschaven is het nieuwe 40 kilometer lange mountainbike parcours door de bossen van Ermelo, Harderwijk en Nunspeet zo goed als af. Op 5 oktober is de officiële opening, maar dat wachtten verslaggevers Paul Hartman en Olger Koopman niet af. Ze sprongen vol goede moed nu al op hun stalen ros. En keerden nog enthousiaster weer terug. ,,Dit parcours is top!’’

Het is nog even zoeken op de parkeerplaats langs de Watertorenweg, op een steenworp afstand van de Van der Valk in Harderwijk. Het zou het startpunt van de route moeten zijn, maar nergens een bordje dat dat kan bevestigen. Op zich logisch, want het parcours is nog niet helemaal af. ,,Nog een laatste stukje tussen de kazerne in Ermelo en de Schaapskooi’’, zegt Dirkjan Veen, samen met Roelof Siepel ‘founding father’ van het parcours. Hij was echter niet te beroerd om een gpx-bestand te sturen, zodat we de route op de kaart kunnen volgen.

,,Veel succes’’, zegt hij. ,,Ik weet zeker dat je het leuk gaat vinden.’’ Sterker nog: volgens hem behoort het parcours zelfs tot de top 5 van Nederland. ,,Eerst zien, dan geloven’’, repliceren wij. We besluiten niet het volledige parcours te doen (iets te heftig voor ‘rookie’ Paul), maar alleen de lus ten zuiden van de Leuvenumseweg. Meteen na het oversteken van die drukke verkeersader (minpuntje, gevaarlijk!) begint het parcours.

Boa constrictor

En hoe! Meteen vanaf de start slingeren paadjes van nauwelijks een meter breed (zogenaamde single tracks) als een gigantische boa constrictor door het bos. Draaien, keren, op en af; het gaat maar door. Al na een kilometer of twee verschijnt er een glimlach op ons gezicht die er niet meer af te poetsen is. Dit is gaaf! Opletten geblazen is het wel: een momentje van onachtzaamheid en je gaat op je smoel of knalt tegen een boom. Boetes voor appen op je fiets zullen hier dus niet uitgedeeld worden.

Kombochten

De bouw van het parcours begon augustus vorig jaar, na een voorbereiding van twee jaar. Gemeenten, provincie en een aantal sponsors legden in totaal 85.000 euro in en de Wageningse expert Patrick Jansen werd aangetrokken voor ontwerp en aanleg. Het resultaat is een 40 kilometer lang parcours dat voor tweederde uit single tracks bestaat. Zand is aangevoerd om mooie ‘kombochten’ te maken, waar je lekker schuin en hard door kunt razen. Bruggetjes, vlonders en andere toevoegingen maken het nog gevarieerder. Hoge gemiddeldes zul je niet gaan maken, daarvoor is het allemaal te technisch. Maar ook weer niet zo technisch dat het voor een beginnend mtb’er ondoenlijk is. Af en toe zijn er ook stukjes waar je lekker kunt doorjakkeren (of uitpuffen), zoals het pad over de Ermelose heide.
Het vele draaien en keren vraag veel concentratie van de razende Stentor-reporters, Paul Hartman (l) en Olger Koopman
Het vele draaien en keren vraag veel concentratie van de razende Stentor-reporters, Paul Hartman (l) en Olger Koopman © Ruben Schipper
Onderhoud

Opmerkelijk genoeg stonden de twee wielerverenigingen in het gebied (VWV en Noord Veluwe) niet meteen te juichen toen de plannen duidelijk werden. Leden vreesden het einde van de vrije toegankelijk van andere paden. Toen dat niet zo bleek te zijn, werden ze enthousiaster. Inmiddels is er een belangrijke rol voor hen en zullen ze de eerste vijf jaar het onderhoud gaan doen.

Ondertussen arriveren wij hijgend bij de parkeerplaats. Moe, maar voldaan. Of het parcours top 5 van Nederland is, kunnen we niet beoordelen, maar op de Noord Veluwe kent het zijn gelijke in elk geval niet. Een cijfer dan maar tot slot? ,,Een acht, of misschien wel een negen’’, besluiten we eensgezind.

Veluwebreed MTB-netwerk

Het nieuwe parcours dat kriskras door de bossen van Harderwijk, Ermelo en Nunspeet loopt, vormt de eerste stap richting een omvangrijk MTB-netwerk dat de gehele Noord-Veluwe doorkruist. Zo werkt de gemeente Epe op dit moment aan een plan voor de aanleg van een eigen mountainbikeroute. Er wordt gekeken naar mogelijke tracé’s en er vindt overleg plaats met betrokken partijen, waaronder terreineigenaren en wielerverenigingen. ,,De bedoeling is dat een eventueel nieuw Eper parcours aansluit op de routes die zijn aangelegd in Harderwijk, Ermelo en Nunspeet’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. In de tweede helft besluit het Eper college of de route daadwerkelijk wordt aangelegd.

Nunspeet heeft het plan voor en nieuwe mountainbikeroute tijdelijk geparkeerd. Volgens woordvoerder Wob Meijering wil de gemeente namelijk eerst afwachten wat de zogenaamde ‘zoneringsplannen’ van de provincie Gelderland betekenen voor de Veluwse bossen. De bedoeling is om bepaalde stukken natuur af te sluiten voor het publiek, om de flora en fauna meer de rust te gunnen. Daar staat tegenover dat de toegankelijkheid van andere delen bos juist wordt vergroot. Het Nunspeetse college overlegt met de provincie of het mogelijk is om alvast een deel van de MTB-route aan te leggen, vooruitlopend op uitrol van de zoneringsplannen.

(Bron De Stentor)